Brojir.eu na Firmy.cz

Kdy a jak stříhat živý plot?

Krásný a upravený živý plot je ozdobou každé zahrady. Nejenže poskytuje soukromí a chrání před hlukem z ulice, ale také dodává prostoru estetický vzhled a harmonii. Aby však váš živý plot vypadal vždy svěže a zdravě, je nutné se o něj pravidelně starat. Jedním z klíčových úkonů je správné stříhání, které podporuje hustý růst a zabraňuje přerůstání. V tomto článku vám poradíme, kdy a jak nejlépe stříhat váš živý plot a jaké nástroje jsou k tomu nejvhodnější. Ať už jste zkušený zahradník, nebo teprve začínáte, naše tipy vám pomohou dosáhnout perfektního výsledku. A nezapomeňte, že kvalitní zahradní technika, jako jsou naše plotové nůžky, vám práci značně usnadní a zpříjemní.

Proč je důležité stříhat živý plot?

Pravidelné stříhání živého plotu není jen otázkou estetiky, ale má i praktické výhody. Udržování upraveného vzhledu plotu přispívá k celkovému dojmu vaší zahrady. Zdraví rostlin je dalším klíčovým důvodem – řezáním podporujete nový růst, což vede k hustšímu a silnějšímu plotu. Pravidelná údržba také pomáhá předcházet chorobám a škůdcům, kteří mohou oslabovat rostliny. Navíc dobře udržovaný živý plot poskytuje lepší ochranu před větrem a hlukem a může sloužit jako efektivní bariéra proti prachu a znečištění.

Kdy stříhat živý plot? Jaký je nejlepší čas?

Správné načasování stříhání živého plotu je klíčové pro jeho zdravý růst a vzhled. Obecně platí, že jarní stříhání je ideální pro většinu druhů živých plotů. Od dubna do června jsou rostliny v plné síle a rychle se zotavují po řezu, což podporuje hustý a rovnoměrný růst. Letní stříhání, které se provádí od července do srpna, je vhodné pro udržení tvaru a odstranění přebytečných výhonků. Podzimní stříhání, obvykle v září a říjnu, připravuje plot na zimu a pomáhá udržet jeho strukturu pevnou. Je však důležité brát v úvahu specifika různých druhů rostlin – například listnaté keře a stromy vyžadují jiný přístup než jehličnany.

  • Stříhání živého plotu na jaře - rostliny se rychle zotaví, střih podporuje hustý růst keře
  • Letní stříhání živého plotu - vhodné pro udržení tvaru a odstranění přebytečných výhonků
  • Podzimní střih živého plotu - příprava keře na zimu
Kdy stříhat živý plot z ptačího zobu?
Kdy stříhat živý plot z habru?
Kdy stříhat živý plot ze smrků?
Bobkovišeň živý plot stříhání

Příprava na stříhání živého plotu

Před samotným stříháním je důležité se dobře připravit. Zkontrolujte, zda jsou vaše plotové nůžky v dobrém stavu a dobře naostřené. Používejte ochranné pomůcky, jako jsou rukavice a brýle, abyste předešli zraněním. Naplánujte si tvar a výšku plotu, které chcete dosáhnout, a zohledněte přirozený růst rostlin.

Jak správně stříhat živý plot? Tipy na úpravu keřů

Při stříhání živého plotu je důležitá správná technika. Začněte vždy odshora a postupujte směrem dolů, abyste předešli padání větviček na již upravené části. Pro rovné linie použijte provázek nebo laťku jako vodítko. Při stříhání zaoblených rohů postupujte opatrně a stříhejte malé kousky najednou. Dbejte na to, aby byl plot dole širší než nahoře, což zajistí lepší přístup světla k dolním větvím a podpoří rovnoměrný růst.

Další tipy, jak stříhat živý plot:

  • PRAVIDELNOST - stříhejte svůj živý plot alespoň dvakrát ročně, ideálně na jaře a v létě. Pravidelným stříháním podpoříte hustý růst a udržíte plot v požadovaném tvaru.
  • ÚDRŽBA PLOTOVÝCH NŮŽEK - po každém použití je očistěte a pravidelně je naostřete, aby byly vždy připraveny k použití.
  • NEROVNOMĚRNÝ RŮST – nebojte se provést radikálnější řez – rostliny se obvykle rychle zotaví.
  • PŘEROSTLÝ ŽIVÝ PLOT – i s přerostlými větvemi živého plotu si poradí radikálnější řez. Následně je dobré živý plot kontrolovat a přerostlé části pravidelně zkracovat buď plotovými nůžkami, nebo zahradnickými nůžkami.

Jaké vybrat plotové nůžky na živý plot?

Akumulátorové plotové nůžky (aku plotostřih, nůžky na plot s baterií)

Akumulátorové plotové nůžky jsou ideální volbou pro menší až středně velké zahrady. Jsou lehké, snadno ovladatelné a nabízejí velkou volnost pohybu bez omezení kabelem. Výhodou je tichý provoz a absence emisí, což je šetrné k životnímu prostředí. Nevýhodou může být omezená výdrž baterie, která vyžaduje pravidelné dobíjení, a nižší výkon ve srovnání s benzínovými modely.

Elektrické nůžky na živý plot (s kabelem)

Elektrické plotové nůžky s kabelem jsou skvělou volbou pro středně velké až velké zahrady, kde je dostupná elektrická zásuvka. Nabízejí stálý výkon a jsou lehčí než motorové plotostřihy. Výhodou je také nižší hlučnost a absence potřeby dobíjení nebo doplňování paliva. Nevýhodou je omezený pohyb kvůli kabelu, což může být nepraktické v členitějších zahradách.

Motorové nůžky na živý plot (benzínový plotostřih)

Motorové plotové nůžky jsou nejvýkonnější a nejvhodnější pro velké zahrady a profesionální použití. Nabízejí maximální mobilitu a výkon, což umožňuje rychlé a efektivní stříhání i hustších a přerostlých plotů. Výhodou je také dlouhá výdrž bez nutnosti dobíjení. Nevýhodou je vyšší hmotnost, hlučnost a emise, stejně jako potřeba pravidelné údržby motoru a doplňování paliva.

souvisejici-sekacky-al-ko

Velký výběr sekaček

Cena: od 2 900 Kč

souvisejici-plotostrih-nuzky-plot

Plotostřihy skladem

Cena: od 1 490 Kč

souvisejici-zahradni-hadice

Kvalitní hadice

Cena: od 549 Kč

Zpět do obchodu